Drive-through Restaurant

Paul Dillon Architects, Galway, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Paul Tierney (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site Plan    
  • Ground and first floor plan    
  • Section A, east elevation and south elevation    
  • Section B, north elevation and west elevation    
  • Wall detail    

Drive though restaurant located off the M6 motorway on the eastern edge of Galway City

The building has no real front or back as it sits on a narrow site surrounded by the parking lot of Briarhill Shopping Centre, The Clayton Hotel, Briarhill Business Park and the motorway.

The restaurant is on two levels; a solid stone ground floor contains the kitchen, storage, staff rooms, a small seating area and a a small shop. While the glazed first floor contains most of the seating as well as a play area and a terrace wrapped with full height glazing to protect the space from noise and wind.

The floors, walls, columns, stairs and roof are constructed from concrete, which is left exposed in many areas. Externally, three materials are used, stone, concrete and glass. The local stone walls are finished flush with the silicone-jointed glazing and the exposed concrete structure. The roof, which is overlooked from the shopping centre and hotel, is finished with a ballast of rounded washed limestone pebbles.

Data

  • Begun: 2008
  • Completed: 2010
  • Floor area: 590m2
  • Sector: Retail
  • Address: Briarhill, Galway, Ireland

Professional Team