Coach House

WYA, Gosport, 2011


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


David Yearley     Download Original

  • Front    
  • Principal window    
  • View looking West    
  • View looking East    
  • Rear from Crescent House     
  • Rear     
  • Entry    
  • Stairs from Gallery    
  • Gallery view looking towards KitchenDining    
  • Gallery for Lounge    
  • Entry at night    
  • Plans    
  • Front and rear elevations    
  • Front and rear elevation    
  • East and west elevation    
  • Environmental Section    
  • Section A-A details    

The Coach House is a low energy dwelling built in the garden of a Grade II* Listed Georgian Crescent house in a Conservation area. It fronts an existing Mews access road, and incorporates a walled garden to the rear

The accommodation comprising lounge/dining/kitchen, bedroom, bathroom, mezzanine, is arranged principally on upper floors above two garages an entrance, utility and WC. The vinternal organisation has been carefully considered to prevent overlooking and to provide a passive envelope.

The architectural form of the Coach House presents a clearly legible lightweight upper storey, resting upon more traditional load bearing walls at ground floor. To emphasise this, a timber frame structure made locally and clad with horizontal English Sweet Chestnut rainscreen boarding is used at first floor. Traditional slates are used on the pitched roof. The asymmetrical composition of the facade, echoes the functionally generated arrangement of openings in existing coach houses.


The external envelope is to European Passive House standards for insulation and air permeability. Sustainable selection of materials relating to embodied energy, provides a low energy, low carbon solution controlled by simple user operated means.

Passive solar gain and stack effect ventilation is incorporated into the pitched roof section by means of a double height living/gallery space and rooflights / blinds. The ventilated rainscreen timber facade provides natural cooling to prevent summer overheating.

Fixed argon double glazing provides high levels of daylight and outside awareness. Insulated internal opening timber panels provide controllable and secure natural summer ventilation when required. Mechanical extract to kitchen, bathroom and utility, and trickle vents to windows and rooflights provide statutory winter air changes.

Minimal heating requirements are met by a maximum efficiency Combi gas boiler, supplying zone controlled radiators. “A” rated appliances, low energy light fittings, and low water use appliances have been installed throughout.


  • Begun: Oct 2010
  • Completed: May 2011
  • Floor area: 165m2
  • Sector: House
  • Total cost: £165,000
  • Procurement: Project Management
  • CO2 Emissions: 21.34kg/m2/year
  • Address: Angelsey Arms Road, Gosport, PO12 2DG, United Kingdom

Professional Team