Calabria Road Renovation

Thoughtbarn, London, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Thoughtbarn     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Axonometric    
  • Section    
  • Section    
  •     
  •     
  • Rooflight detail    

Conversion of two flats in a North London terrace into a single-family home

Thoughtbarn was commissioned by a graphic designer/lawyer couple with young children to convert two flats in a North London terrace into a family home.

The ground floor was opened up with a series of strategic moves to better accommodate contemporary family living. For example, the typical narrow entrance corridor was widened to make an entry vestibule and separate mud-room for storing bikes and prams. A desk was placed along the shop-front windows so that a business could be run from the front of the house. Meanwhile the utility room and dividing walls at the rear of the house were removed to make one generous kitchen, living and dining area. A glass roof-light, big sliding doors and strip of glass floor distribute much-needed light to the renovated spaces.

In collaboration with the clients, much effort was made to use reclaimed materials. The kitchen cabinetry was salvaged from the first floor flat and reconfigured for the new ground floor kitchen. The media cabinetry and shower tile were sourced from an architectural salvage yard - and a clawfoot tub was restored for the new master bath (previously the first floor kitchen).

The bird silhouettes, etched into the translucent film on the street-facing windows, were a finishing touch by our talented graphic-designer client.

Data

  • Begun: Jul 2010
  • Completed: Feb 2011
  • Floor area: 130m2
  • Sector: House
  • Total cost: £85,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Apr 2010
  • Procurement: Traditional
  • Address: Calabria Road, London, N5 1BL, United Kingdom

Professional Team