Out the Front - Stoop, Store, and a Window for Books

CAST architecture, Dublin, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site Map    
  • Site Plan    
  • Roof Plan    
  • Elevation    
  • Axonometric    
  • Exterior collage    
  • Interior collage    
  • Context    
  • Concept sketches    
  • Material study    
  • Site visit    
  • Front elevation before construction    
  • Texture    
  • Wall under construction    
  • Window in the Workshop    
  • Window plan detail    
  • Cross section B detail    
  • Cross section A detail    
  • Elevation detail    
  • Long section detail    
  • Wall plan detail    
  • Roof plan detail    

Extension to the front of a mid-terrace 1970s house to provide a bay window with space for books inside and a stoop, bench, and bin store outside

CAST architecture was commissioned to make a new front extension to a terraced house in Tallaght. In this part of the city there is a tradition to extend out the front. The external walls were thin and leaked air and water and the new extension seals and warms the house.

An exposed aggregate, cast concrete south-facing stoop for chatting with neighbors and arranging plant pots serves as a base for an oak seat and store. An oak corner window offers a new view to the mountains and down the road and provides space for books inside.

Data

  • Begun: Apr 2010
  • Completed: Jun 2010
  • Floor area: 5m2
  • Sector: House
  • Total cost: £35,010
  • Funding: Private
  • Tender date: Feb 2010
  • Procurement: Open Tender and RIAI Blue Form of Contract without Quantities
  • Address: 63 Homelawn Road, Tallaght, Dublin, D24, Ireland

Professional Team