New Public Conveniences: Tenbury Wells

Mcmorran And Gatehouse Architects Ltd, Tenbury Wells, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Tenbury WCs Market St 

Mcmorran and Gatehouse     Download Original

  • Tenbury WCs Market St    
  • Across Market St.     
  • Brookside    
  • Ramp    
  • Canopy detail    
  • Door detail    
  • Interior    
  • Sky    
  • Site plan    
  • Section    
  • Elevations    
  • Canopy details    

New Public WCs to replace those washed away in 2007 floods

This competition winning design is a reference to traditional hops and apple farming in the countryside surrounding Tenbury, 'The Town in the Orchard'. Reduced in scale, vernacular drying kilns become an ideal module within which to locate public loos in the town centr
onservation area. A convenient destination is enhanced by provision of pavement seating, new tree and a deck overlooking the adjacent brook.

Handmade bricks blend with local C18th architecture. Bricks are random mixed, the square pod is constructed in Flemish bond and the circular pod in snapped headers. Tight jointed pavers are laid across the entire site. The roofs are clad in handmade clay tile and natural slate with zin
utters. The seat canopy is clear laminated glass on a stainless steel frame. Roof turrets are painted joinery; the rotating circular turret supports an orchard motif weathervane. Douglas firclerestorey windows and doors are finished in clear varnish.

Data

  • Begun: Feb 2010
  • Completed: Nov 2010
  • Floor area: 8m2
  • Sector: Public realm
  • Total cost: £117,000
  • Funding: Local Authority
  • Tender date: Oct 2009
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: Tenbury Wells W.C.s , Market Street, Tenbury Wells, WR15 8BQ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers