Skerrie House

Oliver Chapman Architects, Anstruther, Fife, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View from Skerrie 

Michael Collins     Download Original

  • View from Skerrie    
  • Exterior soffit    
  • Anstruther interior    
  • Anstruther interior    
  • View from Skerrie rock    
  • View from Skerrie    
  • View From Skerrie    
  • Location plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Longitudinal section    
  • Cross section    
  • Model    
  • Model    
  • sketch perspective    
  • Location    
  • Detail    

Internal alterations and extension to a historic fishing cottage in Anstruther on the east coast of Scotland

This rear extension to an early 19th-century fishing cottage helps reorient the existing living areas to face the sea. The main staircase is wrapped by a light glazed extension containing a new living room and kitchen.

The folded oxidised copper roof form and irregular plan references the irregular geometry of the site, formed by the relationship between historic cottages in the row and the angular rock of the ‘Skerrie’ on which they are built.

An angled glass rooflight brings a shard of natural light deep into the plan, and visually separates the new extension from the existing house. The new roof deck is connected to the existing stone stair, allowing dramatic views across the forth to the Isle of May.

Data

  • Begun: Jan 2011
  • Completed: Jun 2011
  • Floor area: 45m2
  • Sector: House
  • Total cost: £160,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Oct 2010
  • Procurement: Traditional single stage tender, SBCC Minor Works Contract
  • Address: 45 John Street, Anstruther, Fife, KY10 3BA, United Kingdom

Professional Team

Suppliers