Emlyn Road

naganJohnson Architects, London, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Overall view exterior 

Chalk Hill Construction     Download Original

  • Overall view exterior    
  • Exterior open window    
  • Roof lights to the rear of the kitchn    
  • Exterior view    
  • Kitchen     
  • Kitchen island    
  • Interior of kitchen    
  • Extension floor plan    
  • Ground floor plan    
  • Existing floor plans    
  • Sketch detail    
  • Roof detail    

Extension and refurbishment of a semi-detached private house, to provide new kitchen, dining and utility space with landscaped garden

In the summer of 2010 naganJohnson architects were asked by Sian and Chris Dodwell to rethink their semi-detached home in Emlyn Road, London, into an improved and sustainable home for their young family. The existing property was built at the beginning of the twentieth century on the eastern boundary of the Ravenscourt and Starch Green Conservation Area, which consisted mainly of semi-detached houses with rear extensions.

The existing rear extension was transformed by glazing the entire garden façade, opening the living spaces to an uninterrupted vantage point and detailing a continuous stone floor from inside to out. The contemporary refurbishment flooded light into the centre of the plan, whilst introducing a passive ventilation system.

Data

  • Begun: May 2011
  • Completed: Sep 2011
  • Floor area: 35m2
  • Sector: House
  • Total cost: £90,000
  • Funding: Client
  • Tender date: Mar 2011
  • Procurement: Minor Works
  • Address: 31 Emlyn Road, London, W12 9TF, United Kingdom

Professional Team

Suppliers