Gunnersbury Park Contemporary Toilets

P2 design ltd, London, 2010


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


P2 design ltd     Download Original

  • Plan    
  • Plan    
  • Plans and elevation of toilet block    
  • Section A-A and B-B    
  • Sections and detail of toilet block    
  • Playground gate and sleeper    
  • Existing plans and elevations    
  • North west view    
  • north east birdseye    
  • South west view    
  • South east view    
  • Plan view    
  • Door details    

New contemporary Toilet Block within a Grade II* Listed London Historic Park.

The brief from the LB Ealing was for P2 design to design a new toilet block on the site of the existing derelict toilets in the shadow of the original Grade II* Listed Georgian North Mansion of Gunnersbury Park and to link this back to the existing building via a direct connection to a Georgian Flint arch which defined a pedestrian route and vista.

As the park was jointly owned and managed by the LB Ealing and LB Hounslow but lay in LB Hounslow's borough the scheme had to meet considerable design, planning and social constraints to guarantee success. English Heritage and local stakeholders had also to be consulted and convinced as English Heritage wished the proposed toilet design to be the vanguard exemplar upon which a raft of new design proposals being formulated for the park as a whole, were to be measured.

Such a scheme had also to comply with the social and local issues of design and "secure by design" and must have gained approval from interested parties within both local authorities as well as the local police advisory team to limit and if possible obviate any issues relating to anti social behaviour.

The completed building successfully interweaves the use of traditional materials such as Portland Stone (Gabion work) Lime Stucco Render and Oak with contemporary design and form which creates a series of satisfying and comfortable spaces which link between and around the building, that of the main mansion and also the pathways vistas and children's playground, all of which surround the new building.


  • Begun: Mar 2010
  • Completed: Oct 2010
  • Floor area: 15m2
  • Sector: Public realm
  • Total cost: £155,000
  • Funding: Local Authority Comission
  • Tender date: Nov 2009
  • Procurement: JCT IFC 2005
  • Address: Gunnersbury Park Museum, Popes Lane, Chiswick, London, W3 8QL, United Kingdom

Professional Team