Tortoise Enclosure

Paul McAneary Architects, Holywood, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Paul McAneary Architects Ltd     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Plan and section C-C    
  • Section A-A and B-B    
  • Section D-D and elevation    
  • Elevations    
  • Model    
  • Glass roof detail    
  • Floor detail    

Providing shelter and safety for these beautiful creatures was the main brief for this captivating small project

The design encapsulates a modest but intricate idea, a chipped faced sandstone wall acts as an architectural plane creating a threshold for a thoroughly adapted tortoise sanctuary behind.

The concealed building is formed of four simple super insulated walls, supporting a completely frameless double glazed unit. Our design intent was to feel, when inside this building, that there was nothing above, no sense of a roof, the tortoises would feel the radiant heat from the sun and see the blue sky above.

The box is clad in burnt cedar, a technique we created to remove the need for harmful chemical treatments, whilst still maintaining a beautiful, hard wearing long lasting material. Bronze details and joints preserve the structure for it’s long and ecological life.

Data

  • Begun: Apr 2010
  • Completed: Apr 2011
  • Floor area: 8m2
  • Total cost: £18,000
  • Procurement: Bespoke contract - four individual sub contracts
  • CO2 Emissions: 180kg/m2/year
  • Address: Holywood, BT18, United Kingdom

Professional Team