Brockhole Jetty – Landside Facility

Planit i.e., Windermere, Cumbria , 2011


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View from the Drum to Windermere 

Chris Brammall     Download Original

  • View from the Drum to Windermere    
  • LED lighting beneath benches    
  • Canopy view    
  • Elevated view onto deck    
  • Canopy and Drum roof forms    
  • Wall and canopy support detail    
  • Canopy seat detail    
  • Retained tree interface detail    
  • Site plan    
  • General arrangement    
  • Groundfloor and roof plan    
  • Section D-D    
  • Canopy design intent    
  • Canopy detail sketch    
  • Interface details    

This is the first purpose-built jetty in over 70 years, and forms a significant enhancement to the Lake District visitor experience and the facilities at Brockhole

To support the construction of a new floating jetty, a series of land-side structures sit above the Ancient Woodland – keeping its fabric and frail ecology intact, enabling spectacular views across Windermere, access for all, resilience to flooding and the ability (if ever required) to dismantle and take away..

Locating the ticket kiosk (‘The Drum’) was key - strategically it needs to serve as a control point for the operator and for planning it needed to be out of view from the arts and crafts house and its Listed gardens. The circular form was an effective solution.

Kiosk and canopy are Green Oak clad, a lacquered steel roof with a liquid copper underside and lacquered steel uprights. An existing drystone wall has been rebuilt and extends providing a comforting arm around the drum’s shoulder holding it securely in place. The unifying deck is composed of monumental Oak beams, crafted around the retained trees of the Ancient Woodland.


  • Begun: Jan 2011
  • Completed: Apr 2011
  • Floor area: 270m2
  • Sectors: Sports and leisure, Public realm, Transport
  • Total cost: £239,000
  • Funding: North West Development Agency/ ERDF
  • Tender date: Dec 2010
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: Brockhole, The Lake District Visitor Centre, Windermere, Cumbria , LA23 1LJ , United Kingdom

Professional Team