Trinity Garden Room

Oliver Chapman Architects, Edinburgh, 2011


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

East facade 

Paul Zanre (website)     Download Original

  • East facade    
  • South and west facades    
  • Interior view    
  • Night-time view    
  • Oak pillars    
  • Copper panel to bay    
  • South facade    
  • East facade    
  • Sketch axonometric    
  • Existing house    
  • Existing rear garden    
  • Early sketch proposals    
  • Parapet Detail    

The project adapts and extends an under-used spare bedroom to provide new Summer and Garden Rooms for this end-of-terrace Victorian property

This Garden Room by Oliver Chapman Architects is a bespoke residential project in the well-to-do residential district of Trinity in Edinburgh. It addresses a classic failing of the city's traditional stone properties, namely; limited access to the garden.

The project adapts and extends a spare bedroom to provide new Summer and Garden Rooms for this end-of-terrace Victorian property. The project exploits the south-eastern orientation and provided an opportunity to resolve some awkward geometry through the creation of a new hard landscaped terrace (edged by a line of free-standing oak pillars).

The palette of materials provides a deliberate contrast to the traditional stonework of the main house and includes hand-split oak shakes, sedum roof blanket, copper cladding panel and extensive areas of glazing. The ceiling comprises a zig-zag timber structure supporting a ‘green’ roof comprising a variegated mix of heathers and mosses.

Oliver Chapman Architects have worked closely with contractor (MacKenzie Hughes Property Services) and engineer (David Narro Associates) to steer the project through to its successful completion. The new Garden Room helps reconnect the house to the garden and creates a pared back, light filled refuge as a place for the client to escape to – a place to read or simply watch the changing seasons.


  • Begun: Nov 2010
  • Completed: Aug 2011
  • Floor area: 30m2
  • Sector: House
  • Total cost: £81,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Sep 2010
  • Procurement: JCT 2005 Minor Works Building Contract
  • Address: 63 Trinity Road, Edinburgh, EH5 3HS, United Kingdom

Professional Team