Stanwell Road

Loyn & Co Architects, Penarth, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Front elevation 

Loyn & Co Architects     Download Original

  • Front elevation    
  • Approach from east    
  • Approach from east    
  • Side view    
  • Front elevation with shadow    
  • Approach from west    
  • Glass link    
  • Glass link    
  • In the snow    
  • At night    
  • Rear elevation    
  • Rear elevation    
  •     
  • Entrance    
  • Balcony    
  •     
  • Sliding screen    
  • Slot windows    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section A-A    
  • Section B-B    
  • Section C-C    
  • Elevations    
  •     
  •     
  •     
  • Detail    

Alterations and extension to existing dwelling to create a modern four/five bedroom house

The project site is situated within the Conservation Area of Penarth, Vale of Glamorgan, Wales. The existing building provided a two bedroom semi-detached house amongst a row of Victorian terraces very typical of the area. The project comprises the reorganisation of the existing house, together with a substantial extension to the rear and side of the existing.

The project was undertaken by Loyn & Co Architects for private clients and was completed in January 2010.

From the road the new extension is clearly defined from the existing two-bedroom house. The purity and simplicity of the new, in both form and material, is subserviant to the more ornate existing house and street of numerous architectural styles.

The two elements are separated by the glazed, 1½ storey atrium with rooflight over bringing light into the central space. This void acts as a ‘street’ with ‘balconies’ and spaces at multiple levels overlooking and opening out into it.

A central half-level staircase acts as library seating with stairs on either side serving 2No. bedrooms and 1No. bathroom in each of the two ‘halves’. This concept also allowed sufficient headroom to enable retension of the critical eaves detail on the existing house and meant the extension could sit much lower maintaining the appropriate road façade scale. It also echoes the adjacent houses in material, colour and texture using a matching traditional brickwork, however it is bonded / coursed in a contemporary style.

The formal existing house and it’s large glazed window overlooking the road contrasts with the closed form of the ‘L’-shaped brickwork extension protecting and enveloping new internal living, kitchen and dining spaces orientating them towards the large rear garden.

Data

  • Begun: May 2009
  • Completed: Jan 2010
  • Floor area: 215m2
  • Sector: House
  • Total cost: £189,000
  • Tender date: Mar 2009
  • Procurement: Minor Works 2007
  • Address: Penarth, CF64 3LR, United Kingdom

Professional Team