Paddington Maintenance Depot

Bicknell and Hamilton, London, 1968


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Elevation of the north most point 

Architects' Journal     Download Original

  • Elevation of the north most point    
  • View from the future canal-side    
  • Steel windows    
  • Vehicle steam wash    
  • East view    
  • Detail of roof    
  • Portals    
  • East block vehicle maintenance area    
  • East block    
  • Perimeter wall west block    
  • West block, level 4, staff room    
  • West block, main stairway    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second & third floor plans    
  • Typical section    
  • Aerial view of model    

Workshops, offices and boiler house of the maintenance depot for road vehicles built for British Rail's Paddington Goods Yard

Designed as two separate blocks connected underground, the main structure is a reinforced concrete frame clad on the upper floors with glazed ceramic mosaic.

The irregular triangular floor plan resulted from land scooped out for the making of the elevated Harrow Road and M40 Westway. The main floors are open plan with workshops and offices housed above ground with boiler room below. The tall staircase and lift block rise from the broader entrance or 'stern' end allowing entry from the first floor roadway or exposed semi-basement. The building facade features a band of continuous metal mullion-light glazing on first and upper floors bathing the interior in light.

Attached to the west office block are the maintenance garages comprising a reinforced concrete oval and single storey garaging with basement inspection pits. A shell concrete roof covers the garages with arched cantilevered beams springing from side walls and central piers over the clerestorey glazing. The shell is further pierced by portholes to give a feeling of light and space.


  • Begun: 1964
  • Completed: 1968
  • Floor area: 70,000m2
  • Sector: Industrial
  • Total cost: £1.4M
  • Funding: British Rail
  • Address: Harrow Road, London, W9 3RD, United Kingdom

Professional Team


AJBL Sponsor

Mumford & Wood

Specialist manufacturer of bespoke timber windows, doors and roof lanterns in period and contemporary designs

Find out more