Mlop Children's Home

Alea Iacta Est, Kandal Province, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Henrik Akesson     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Pavilion plan    
  • Front elevation    
  • Side elevation    
  • Side elevation    

A new child-care centre and children’s home in Cambodia, located in an existing building with grounds

We were involved from the start of the project and took inspiration directly from local vernacular buildings and the severely underprivileged children whom the centre benefits. This resulted in converting a large family house and grounds into a place for nurturing child development and play, through intervention and re-planning.

The objective was to create a homely environment and encourage the children to engage with their surroundings. A new play and learning pavilion was provided in the garden, as well as a shaded eating area under a woven bamboo canopy.

A new room was created out of the former garage for the day-care centre. The play and learning pavilion is an abstracted and playful re-interpretation of the traditional Cambodian house on stilts, readily recognisable to the children. Its simple plan contains varying degrees of openness to the outside world, with a distinctly child-height area enveloped by the roof at one end.

Data

  • Begun: Nov 2010
  • Completed: Dec 2010
  • Floor area: 18m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £300
  • Procurement: Client - designer agreement, self built by architectural designer
  • Address: Mlop Children's Home Takhmau, Kandal Province, Cambodia

Professional Team