Linda & John's Loft

Zminkowska De Boise Architects, London, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Tom Cronin (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Plan    
  • Section 1-1    
  • Section 2-2    
  • Axonometric    
  • Concept sketch    
  • Balustrade detail    

A loft conversion to create a small study/library in an Edwardian terraced house in the Muswell Hill Conservation Area for a writer and his wife

The scheme is inspired by the timber-lined rooms of houses from the period, with floors, partitions, ceilings, stairs, balustrades, handrail, and built-in desk and shelves all constructed with oiled birch laminated plywood.

The scheme takes advantage of the existing split levels in the loft, with the addition of an east facing dormer window with a view above the surrounding roofs over north-east London, a desk on the lower level, and west facing rooflights, seating, and shelves on the upper. Joints are simply expressed and fixing heads exposed to reveal the natural qualities of the plywood.

The balustrades between the two levels are stencil drilled with the letters of the alphabet to allow light and views between the two levels and reflect the client's preoccupations with writing and the number twenty-six.

Data

  • Begun: Mar 2011
  • Completed: May 2011
  • Floor area: 32m2
  • Sector: House
  • Total cost: £30,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jan 2011
  • Procurement: JCT HO/C (Joint Contracts Tribunal Building contract and consultancy agreement for a home owner/occupier rev. July 2009)
  • Address: 26 Grasmere Road, London, N10 2DJ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers