Muswell Avenue

Oliver Burston Architects, London, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Martin Black     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground floor plan    
  • Section A-A and side elevation    
  • Section B-B    
  • Rear elevation    
  • Side elevation    
  •     
  •     
  • Sliding door detail    

Refurbishing and extending original single storey back addition to a large Edwardian terrace house

The project is for a private client in North London. The addition already contained the kitchen and a toilet. It forms part of a sequence of rooms starting with a large through reception room to which it is linked by a TV room.

The small extension is in the middle of the frontage and the clients particularly wanted to retain the amount of light entering the sitting room. Therefore they did not require a full width extension and wanted to retain a flat roof.

In order to provide a new larger toilet and breakfast area the solution was to widen the garden end of the extension. this resulted in an assymetrical plan shape. Our solution had to take into account the assymetrical nature of the new extension and the Edwardian context of a classically derived building.

Data

  • Begun: Jun 2011
  • Completed: Aug 2011
  • Floor area: 33m2
  • Sector: House
  • Total cost: £80,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Mar 2011
  • Procurement: JCT Minor Works 2009
  • Address: Muswell Hill, London, N10, United Kingdom

Professional Team

Suppliers