Broomhouse

AndArchitects, London, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Rear extension 

Morley von Sternberg (website)     Download Original

  • Rear extension    
  • Glass detail    
  • View from kitchen    
  • Glass panel    
  • Kitchen    
  • Outside detail    
  • Inside detail    
  • View from kitchen    
  • Ground floor plan    
  • Section    
  • Rear elevation    
  • Sketch    
  • Glass detail    

Refurbishment and rear extension of a London terraced house which was completed in early November. The concept was to bring light into the space without losing privacy and to connect with the garden

AndArchitects brief was to create a family space to the rear of a London terraced house. The house and garden is overlooked by neighbouring properties. The challenge was to bring light into the space without losing privacy and to connect with the garden.

AndArchitects design forms a simple but beautifully detailed extension to the side of the house. The glass roof appears to slice seamlessly into the brickwork with flush internal and external finishes either side. The location and detailing of the glazed cut means that it is read as an intervention against the original building.

The perspective created by the strong architecture draws the eye to the garden and trees beyond. This gives glimpses of green throughout the space.

The design relocated the kitchen from the front of the house. Now the parents can inhabit the kitchen while their young children play within view in the garden.

Data

  • Begun: Jun 2011
  • Completed: Nov 2011
  • Floor area: 41m2
  • Sector: House
  • Total cost: £61,000
  • Tender date: Mar 2011
  • Procurement: JCT Minor Works Building Contract
  • Address: 50 Broomhouse Road, London, SW6 3QX, United Kingdom

Professional Team