Aintree Racecourse

BDP, Liverpool, 2007

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View of the building and racecourse 

David Barbour (website)     Download Original

  • View of the building and racecourse    
  • Two new theatre stands provide hospitality and seated viewing overlooking the racecourse    
  • External view    
  • External view     
  • The project places the stables, pre-parade ring and landscaped main parade ring in a logical sequence    
  • Timber clad cores house circulation    
  • Night view of saddle bar and tensile roof    
  • External view of glass cladding    
  • Site plan    
  • Section C-C    
  • Section    
  • Grandstand east elevation    
  • Grandstand north elevation    
  • Grandstand west elevation    
  • Saddle bar west elevation    

Re-organisation of the facilities at Aintree racecourse providing a rationale to the conflicting requirements of horse, spectator and servicing circulation

The project places the stables, pre-parade ring and landscaped main parade ring in a logical sequence which provides safety for the horses and jockeys and the public whilst enhancing the sense of theatre created by the colours of horse racing events.

Two new theatre stands provide hospitality and seated viewing overlooking the racecourse. They are sited such that a view is provided along the finish straight and over the grand national start area.

The main vertical circulation and services to the grandstands are housed in timber clad cores which link the new grandstands with the glazed ‘saddle’ bar which provides hospitality and a view towards the racecourse and over the parade ring as well as being a bridge over the main horse walk out to the racecourse.

The weighing room and media suite facility are located so that its users, the jockeys, owners and trainers, and journalists are at the centre of the action without being the focus of attention. The new weighing room facility is therefore situated overlooking the parade ring providing colour and interest as the jockeys parade out for the race.

The tensile-fabric roofed winner’s enclosure is located at the south end of the parade ring where the maximum number of spectators can view and greet the winning horses.

Data

  • Begun: 2005
  • Completed: 2007
  • Floor area: 14,000m2
  • Sector: Sports and leisure
  • Total cost: £34M
  • Address: Ormskirk Road, Liverpool, L9 5AS, United Kingdom

Professional Team