William Tozer Architecture & Design, London, 2010


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View to kitchen & rear terrace 

William Tozer Architecture & Design (website)     Download Original

  • View to kitchen & rear terrace    
  • Rear elevation    
  • View to interior from terrace    
  • View of entrance space    
  • Floor plan    
  • Section    
  • Elevations    
  • Axonometric    
  • Working model - living and kitchen    
  • Detail    

The project encompasses the extension, reconfiguration and refurbishment of an existing semi-detached house

The project applies an interior strategy developed through preceding schemes into the design of external building form.

Where the interior planes and volumes of previous projects are contained within an exterior volume of the same geometry, the interior elements of this project—planes of ceilings and walls—are continuous from inside to outside and there is no distinct, enclosing building form.

To complete the building envelope, gaps between these elements are furnished with frameless glazing, dematerializing perception of them in the architectural composition.

The timber planes and volumes of the garden are materially distinct from the white-painted building elements, but visually linked through their shared rectilinear geometry. The new architectural insertion accommodates an open-plan kitchen, living and dining space to the rear of the Victorian house.

The kitchen loosely divides the other two zones, and the adjacent external areas are appropriated into these three internal spaces through material and visual continuity.


  • Begun: Mar 2010
  • Completed: Oct 2010
  • Floor area: 160m2
  • Sector: House
  • Total cost: £226,000
  • Tender date: Nov 2009
  • Procurement: JCT Intermediate Building Contract (2005 - rev 2. 2009)
  • Address: London, United Kingdom

Professional Team