Private House, Stockport

Prue Chiles Architects, Stockport, 2011


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View to stair well 

Howard Evans (website)     Download Original

  • View to stair well    
  • Old meets new    
  • External terraces & screen    
  • View through to garden    
  • Internal view to kitchen    
  • Reinterpretting old proportions    
  • Private House Stockport - After    
  • Location plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Elevations    
  • Detailed sections    
  • Private House Stockport - Before    
  • Conceptual approaches    
  • Development models    
  • Stair details    
  • Detailed section    

Alteration and extension to rear of a Victorian semi detached house that seeks to provide contemporary kitchen and family spaces whilst improving links with the garden

The domestic extension uses scale and proportion to create a highly contemporary space that is sensitive to the original Victorian villa situated at the heart of the Heaton Moor conservation area.

The project seeks to open the rear of the house to the garden, create a kitchen and dining space suited to contemporary living whilst improving the relationship between the inside and outside spaces by dealing with the half storey level difference in a positive manner. Transparency, light and views between spaces are all integral to the success of the scheme, creating a space that is animated throughout the day.


  • Begun: Sep 2010
  • Completed: Feb 2011
  • Floor area: 72m2
  • Sector: House
  • Total cost: £120,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jul 2010
  • Procurement: JCT Homeowners
  • Address: 13 Brownsville Road, Stockport, SK4 4PE, United Kingdom

Professional Team