Croome Court Withdrawing Room

We Made That, Worcestershire, 2011


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The carved layers of the Withdrawing Room 

Hitomi Kai Yoda (website)     Download Original

  • The carved layers of the Withdrawing Room    
  • The interior spaces of the installation    
  • The Withdrawing Room within the Court    
  • Contrasting warp and weft threads imitate the damask that would have been used historically in the property    
  • A secluded nook from which to admire the historic setting    
  • Lightweight fabric in a historic setting    
  • Elaborate steelwork and elaborate plaster work    
  • Croome Court, Worcestershire    
  • Withdrawing room plan    
  • Withdrawing room section    
  • Sketch of the installation in its historic context    
  • Fabric cutting plan    
  • Fabric hanging detail    

An immersive installation in the Grade I Listed Robert Adam interior of Croome Court, Worcestershire

The National Trust property of Croome Court, Worcestershire, is now playing host to a contemporary installation designed by We Made That; the Withdrawing Room. Historically known as the ‘Blue Damask Room’, the unfurnished Drawing Room of the property, now holds a soft, contemplative space for visitors to explore.

Developed in response to the 17th century term ‘withdrawing room’ - a space to which people would withdraw for greater privacy or entertaining - the Withdrawing Room is composed of stratified and carved layers of diaphanous fabric. These layers allow the viewer to look out from within, their view of the Robert Adam interior and Capability Brown landscape beyond curated by the soft folds of iridescent material.

The Withdrawing Room is cut from over 540sqm of laser-cut fabric, and was installed in March 2011. The design was developed through workshops with staff, visitors and volunteers exploring contemporary notions of ‘withdrawing’. It is intended to explore new and innovative ways of presenting historic spaces, and responds to the unique context of Croome Court, specifically the role craftsmanship and cutting-edge patronage has played in its history.


  • Begun: Mar 2011
  • Completed: Mar 2011
  • Floor area: 13m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £20,000
  • Funding: Heritage Lottery Fund, The National Trust
  • Tender date: Jan 2011
  • Procurement: Direct labour contract
  • Address: Croome Court, High Green, Worcestershire, WR8 9DW, United Kingdom

Professional Team