Hill Farm Dairy

Designscape Architects, Somerset, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Designscape Architects (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Barn and parlour plan    
  • Dairy floor plan    
  • Section C-C and D-D    
  • Section    
  • Eave and wall detail    

Grouping of three gabled buildings containing a livestock barn, milking parlour and a cheese dairy

The arrangement of the three distinct elements of the dairy takes advantage of the natural topography. The barn and milking parlour are placed above the dairy so that milk can flow from the parlour to the dairy - this avoids pumping and thus preserves the quality of the milk, resulting in a well regarded goats cheese.

The cold storage and maturing areas are pushed back into the hillside under the parlour to take advantage of stable climatic conditions.

The three elements each have an insitu concrete plinth marked with sterling board shuttering, over this vertical douglas fir cladding, in varying profiles, allows air and light into the buildings. The units each terminate with a simple gabled pitch roof in profiled fibre cement cladding.

The barn roof incorporates a vented ridge element which permits a large amount of daylight to enter, creating a pleasant and natural internal environment.

Data

  • Begun: Jul 2008
  • Completed: Jul 2009
  • Floor area: 600m2
  • Sector: Industrial
  • Address: Hill Farm, Stawley, Wellington, Somerset, TA21 0HN, United Kingdom

Professional Team