Oxford Winter Garden

Howel-Evans & Opher Architects, Oxford, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Social hub at night 

Mike Pevsner (website)     Download Original

  • Social hub at night    
  • Exterior    
  • Winter Garden Victorian house    
  • Winter Garden sun trap    
  • Winter Garden side door    
  • Interior    
  • Detailing    
  • Corner and open screen    
  • Site plan    
  • Long section    
  • Cross sections    
  • Elevation    
  • Screen detail    

Winter Garden to enhance the autumn years

The heavily planted and landscaped garden already has a number of alfresco dining spaces and the clients who were advancing in years, sun lovers and keen gardeners wanted to extend their ground floor living space to capture the sun in the winter and provided external dining in the cooler months.

It was important that the design addressed the language of the garden whilst complementing the original house with its high Victorian terracotta details and elaborate joinery.

The design is composed of a masonry wall parallel to the main house forming a deep seat.

This supports a large gutter which takes up irregular junctions with the house and adjoining garages and supports the glazed roof.

The enclosure is defined by bespoke stainless steel sliding screens.

These can be fully retracted in the summer to make the room a part of the garden but when closed the room becomes an extension of the living room via the original French doors.

Data

  • Begun: Apr 2011
  • Completed: Jul 2011
  • Floor area: 20m2
  • Sector: House
  • Total cost: £31,000
  • Tender date: Jan 2011
  • Procurement: JCT minor works
  • Address: 17 Edith Road, Oxford, OX1 4QB, United Kingdom

Professional Team

Suppliers