Playboy Club

Jestico + Whiles, Mayfair, London, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

James Newton     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Lounge bar    
  • Salvatores bar    
  • Salvatores bar    
  • Liquor display    
  • first floor PDR1    
  • Entrance Night    
  • reception area1    
  • toilets slots-new1    
  • External Day    
  • Jestico + Whiles_Playboy London_first floor_gaming area14    
  • Jestico + Whiles_Playboy Club_lounge-bar_new image1    
  • GroundFloorPrivee2    
  • Reception desk detail    
  • Washroom detail - Glass panel and vanity trough    

Venue spread over two floors that features a bespoke restaurant, cocktail bar, lounge, members club and a casino

The club was conceived as a split-stage experience: the ground floor is dark and mysterious, while the upper floor is light and ethereal. This is expressed on the building’s facade, where light enhances the contrast between the two levels to reflect the activity within.

On the ground floor, light changes from orange to dark red and opaque
lack folding screens cut with radial patterns of bunny heads, act like Arabic mashrabiya screens.

A perimeter curtain light alters the colour and motifs of the sheer curtain on the first floor, which range from a delicate pale lilac tint to saturated scarlet.

The main entrance is covered by a canopy featuring a pair of red lips, which only appear once light reveals them, allowing the design to remain hidden during daytime.

The smoky atmosphere of the original club is evoked through an abstract motif of tinted smoke across the floors, walls and ceilings, and animated by lighting effects which change their tone and intensity almost imperceptibly.

Data

  • Begun: Nov 2010
  • Completed: May 2011
  • Floor area: 1,394m2
  • Sector: Sports and leisure
  • Procurement: JCT standard contract with contractor’s Designed Portions
  • Address: 14 Old Park Lane, Mayfair, London, W1K 1ND, United Kingdom

Professional Team