Cluny Summer Pavilion

We ♥ the Suburbs, Southend-on-Sea , 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Rick Roxburgh     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Context Plan    
  • Site Plan    
  • Plan    
  • Elevation    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Detail section A-A    
  • Detail section B-B    

The architectural profession often ignores the suburbs. At worst it treats suburbia with disdain

‘We ♥ the Suburbs’, a charity set up by architecture graduates Melanie Bax and Sarah Considine was driven by a desire for recognition that the suburbs represent some of Britain’s most worrying overlooked deprivation.

Through focusing on Cluny, a housing estate in Southend-on-Sea, Bax and Considine used interactive exhibitions and workshops to put local people at the heart of the project. From this, the project was established - a temporary, demountable summer pavilion that could be self-built, accommodate a series of events and be reused for summers to come – all in collaboration with young people.

The simplicity of its forms allowed for flexibility – acting as shelter, stage, informal café, park bench, climbing frame. Its birch plywood repeating panels, from some angles allowed seclusion, from others was permeable and importantly surveyable. The external form was modest, responding to its no-frills park location, while internally playful.

Data

  • Begun: Aug 2011
  • Completed: Aug 2011
  • Floor area: 16m2
  • Sector: Civic
  • Total cost: £21,000
  • Procurement: Grant funded, self-initiated
  • Address: Cluny Square, Southend-on-Sea , SS2 4AF, United Kingdom

Suppliers