Firrhill Respite Centre

JM Architects, Edinburgh, 2010


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


jmarchitects (website)     Download Original

  • Site plan    
  • Plan    
  • North elevation    
  • East elevations    
  • South elevation    
  • West elevations    
  • Roof detail    

Respite care centre for the City of Edinburgh Council to replace an existing centre in Currie

The respite centre acts as a subsidiary to the existing day centre opposite.

The plan is arranged around a double height social space, which opens onto the verandah at the front of the building. Bedrooms are arranged along the length to the rear and one side of the building.

The building is constructed from a steel frame with insulated timber framing infil and is clad with vertical Siberian larch boarding with elements of zinc.

Externally all detail is removed, rainwater pipes are hidden, only rain chains are visible to the recessed entrance and rear verandah. The monopitched roof is clad in standing seam zinc with a concealed gutter and the roof to the rear of the building is finished with a single ply membrane incorporating rooflights and concealed gutters.

Access to and from the building is barrier free, as is the access onto the timber verandahs to the front and rear of the building.


  • Begun: Dec 2008
  • Completed: Apr 2010
  • Floor area: 575m2
  • Sector: Healthcare
  • Total cost: £1.1M
  • Procurement: Traditional SBC 2005 with Quantities
  • CO2 Emissions: 44kg/m2/year
  • Address: Colinton Road, Edinburgh, EH14 1DW, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor


VMZINC has almost two centuries experience of manufacturing a wide range of rolled zinc products for use in construction

Find out more