Auchoish Steadings

studioKAP, Argyll, 2008


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


Keith Hunter     Download Original

  • Floor plan    
  • Section    
  • Elevation    
  • Organisation    
  • Sketch    
  • Wall, cladding and eave detail    

Traditional stone outbuilding converted for further living accommodation

Nestled amongst a rough pasture just below the tree-line to the north-east of Lochgilphead, the remote stone outbuilding refurbishment was heavily influenced by the difficult site access.

The design intent was to create sequential spaces that were cellular and open, a self-contained en filade.

The broadly C shaped form offered varied amounts of natural light into the dwelling through controlling protection and exposure from direct sunlight.

Hot water and space heating are provided by a geothermal heat pump (supplemented by wood burning stove). Electrical power is generated on site by a wind turbine with bi-directional link to the national grid.


  • Completed: May 2008
  • Floor area: 280m2
  • Sector: House
  • Procurement: 18 month traditional contract
  • Address: Auchoish, By Lochgilphead, Argyll, United Kingdom

Professional Team