London Metropolitan University Refurbishment

Cartwright Pickard, London, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Daniel Clements (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Tower proposed ground floor plan    
  • Tower plan    
  • Central House ground floor proposed plan    
  • Central house plan    
  • Central House existing and proposed elevations    
  • Moorgate basement floor plan    
  • Moorgate plan    
  • Moorgate basement floor sections    
  • Moorgate basement cafe alcove study    

Refurbishment of four of the university's facilities, the Learning Centre, Tower, Central House and Moorgate buildings

Across all four facilities internal environments have been improved by the reorganisation of spaces, the upgrade of fixtures, finishes and furnishings, and the renewal of M&E services and lighting.

Each site is accentuated by a colour scheme, which is repeated in accompanying soft furnishings to aid navigation for students and visitors.

At the Learning Centre the library and adjacent computer room has been transformed into bright, calming and flexible workspaces. Existing walls were demolished to create and open plan working environment, implementing a variety of seating arrangements to cater for all studying methods.

In the Tower corridors and classrooms were refurbished a new and where possible student meeting areas inserted.

As part of the Moorgate Building is Grade II listed only minimal structural amendments were made due to the load-bearing vaulted arches. On the ground floor the interior space has been opened up, with the vaults converted into learning booths. The fifth floor of the postgraduate business school has been refurbished to create professional teaching rooms and breakout spaces.

At Central House the ground floor has been reorganised and provided with an entrance, gallery space and gym.

Data

  • Begun: May 2010
  • Completed: Apr 2011
  • Floor area: 7,500m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £8.5M
  • Procurement: Design and build
  • Address: 236-250 Holloway Road , Islington, London, N7 6PP, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more