Frick Laboratory

Hopkins Architects, Princeton, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Warren Jagger (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Basement plan    
  • Ground floor plan    
  • Typical floor plan    
  • Roof plan    
  • Long section east    
  • Long section west    
  • Cross section    
  • East elevation    
  • South elevation    
  • West elevation    
  • Atrium shade and roof canopy    
  • Atrium roof and shade canopy    

Chemistry research building designed to integrate general teaching and high-level research

The laboratory, which forms part of a southern expansion of the Princeton campus to create a science neighbourhood, has a simple, pragmatic internal arrangement.

Two parallel blocks, one housing research laboratories and teaching facilities the other accommodating offices meeting areas and conference rooms, flank a full height central atrium.

The atrium accommodates informal workplaces, a café with views out to the forest and high-level bridges that connect offices with laboratories, and is interlocked with adjacent offices by a series of open stairs threaded up through the building.

The building is naturally ventilated, large horizontally sliding windows – double-glazed and screened from insects and the sun – are part of a sophisticated high-efficiency external skin that enables incoming air to flow through the offices and, via the central atrium, to roof-level plant rooms, where heat is extracted prior to its recirculation within the laboratories.

The extensive glazing provides good levels of natural light, which further helps to reduce energy requirements. The structure of the office block also incorporates chilled beams to provide cooling.

Data

  • Begun: Dec 2007
  • Completed: 2011
  • Floor area: 22,296m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £120M
  • Procurement: Construction management with GMP
  • Address: Department of Chemistry, Princeton, NJ 08544, United States

Professional Team

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more