UWIC Cardiff School of Management

Austin-Smith:Lord, Cardiff, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Tom Roe     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Detailed section    
  • First floor plan    
  • Ground floor plan    
  • Roof plan    
  • Second floor plan    
  • Sections A-A and B-B    
  • Sections C-C and D-D    
  • Third floor plan    
  • North east and south east elevations    
  • North west and south west elevation    

Facility for 160 staff and approximately 2,000 students for the University of Wales in Cardiff, Llandaff Campus

The building is located on a site to the rear of the campus and is surrounded by mature trees, with sports fields and the Llandaff cemetery adjacent. The site context is dominated by the nearby Llandaff Cathedral and views to its spire.

Accommodation is set either side of a full height atrium space which runs the length of the building. A three-storey wing houses the main entrance and administration area and the hospitality suite and has staff workspaces at upper floors.

On the opposite side of the atrium, a four storey wing houses the majority of the teaching spaces. A feature staircase rises in a continuous line from ground to third floor and bridges at each level connect the two sides of the building. At first and second floor levels, a 200-seat lecture theatre cantilevers over the main entrance below. This is positioned on the main axis of approach through the campus.

The massing of the building is expressed in the external materials. Staffordshire blue brickwork provides a robust and high quality facing to the ground floor of the three storey wing. Above this, the upper two floors are expressed as a two storey elongated ‘box’ clad in pre-oxidised copper fixed with variable spaced horizontal seams.

Data

  • Begun: Mar 2009
  • Completed: Jul 2010
  • Floor area: 8,008m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £13.1M
  • Procurement: NEC 3 Option C
  • Address: Western Avenue, Cardiff, CF5 2SG, United Kingdom

Professional Team

Suppliers