Kilburn Grange Park Adventure Playcentre

erect architecture, London, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

David Grandorge     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Location plan    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Site section    
  • Section 1    
  • Section 2    
  • North elevation    
  • West elevation    

Sustainable playcentre built as part of an adventure playground in Kilburn Grange Park

Built on the site of a former Victorian arboretum the theme is playing in and around trees. The playcentre is embedded into the park and becomes a part of the landscape.

The timber clad, timber framed building consists of both internal and covered external play areas.

The main play area in the building is also a ‘tree room’ dominated by a large natural tree column from which the primary structure branches off. Natural light filters between the beams to create the experience of being under a tree canopy.

The playcentre accommodates a hygiene room and a fully accessible kitchen to facilitate overnight stays.

The centre is part of a larger landscape of play and inhabitation. The scheme employs differing landscapes, scales, uses and materialities to enable sustained play and allow the experience of different times and seasons.

The total cost for the whole playscheme was £976,000.

Data

  • Begun: Dec 2009
  • Completed: May 2010
  • Floor area: 93m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £976,000
  • Address: Kilburn Grange Park, London, NW6 4LB, United Kingdom

Professional Team

Suppliers