Jodrell Bank

Feilden Clegg Bradley Studios, Cheshire, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Hufton & Crow (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Space Pavilion ground floor plan    
  • Space Pavilion section    
  • Space Pavilion east elevation    
  • Planet Pavilion ground floor plan    
  • Planet Pavilion north elevation    
  • DSC02217-HDRedit    

Two visitor and exhibition pavilions at the Jodrell Bank Observatory

The entrance and admissions building, called the Planet Pavilion, contains a shop, ticketing, offices, exhibition space and a glass-walled café with a terrace orientated towards the Lovell Telescope.

The building features an embossed artwork across the 55 metre long front elevation representing our radio galaxy as captured by the telescope.

The Space Pavilion is a exhibition and event space with a teaching room, education office and open terrace facing the telescope.

The pavilions are part of a wider plan to upgrade facilities at the site including resurfacing the car park, upgrading the pathways and landscaping the arboretum.

The site includes a number of listed buildings including the Grade I listed Lovell Telescope.

Data

  • Begun: Sep 2010
  • Completed: Apr 2011
  • Floor area: 946m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £3M
  • Funding: Northwest Regional Development Agency and the Northwest European Regional Development Fund
  • Address: Jodrell Bank Discovery Centre, Macclesfield, Cheshire, SK11 9DL, United Kingdom

Professional Team