Cabot Circus

Chapman Taylor, Bristol, 2008

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Paul Grundy     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Basement level plan    
  • Second floor plan    
  • Roof level plan    
  • Masterplan    
  • Cabot Circus 0168    
  • Glazing detail    

Urban regeneration masterplan in the centre of Bristol including a 140,000m2 shopping centre

The development incorporates several different elements including a shopping centre, catering, hotel, cinema, offices, housing and car parking.

The shopping centre is built on three multi-level pedestrianised streets flanked by shops. The streets, and the square where they converge, are covered by several large glass-panelled roofs. The roofs, which started out as a piece of public art, became the focal point of the design.

Each of the streets and squares were designed to express identity. Working in collaboration with other practices a variety of styles were achieved as each individual block was assigned to a separate architect.

Low-energy features include LED lighting to the streets and natural ventilation of the unconditioned streetscape. A sustainable approach was adopted and it was the first retail-led project to achieve a BREEAM excellent rating.

Data

  • Begun: Jan 2006
  • Completed: Jun 2008
  • Floor area: 140,000m2
  • Sectors: Master-planning, Retail
  • Total cost: £500M
  • Procurement: Design & Build
  • Address: Glass House, Bristol, BS1 3BX, United Kingdom

Professional Team