Poolside Pavilion

Dan Brill Architects, Winchester, 2009


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

South-facing elevation 

Dan Brill Architects     Download Original

  • South-facing elevation    
  • South-facing elevation    
  • South-facing elevation and existing house to the west    
  • View out to the pool    
  • Site plan    
  • General arrangement plan    
  • Section detail    
  • Section detail    

High-end residential project comprising of two swimming pools, a tennis court and a complex of minimalist outbuildings

Set within the grounds of a Grade II-listed Georgian house, within a Site of Special Scientific Interest, the brief was to provide a minimalist landscape to contrast with the existing structures.

The main poolroom is accommodated beneath a six-metre long cantilevered roof that overlooks the main swimming pool. Enclosed with structural frameless glazing on three sides, the building envelope is diminished, the interior treated as one with the surrounding landscape.

However at the touch of a button, the envelope is restored, and motorised blinds, a screen and a projector descend from the ceiling transforming the space into a home cinema.

The pavilion is flanked by stone-clad changing, store and plant areas, unified by a linear butterfly roof and naturally lit from frameless clerestory glazing above. Portland stone is used extensively as the basis of the design, contrasted by the darkly stained hardwood boardwalk feature that extends along the pool and into the natural landscape to form a jetty.


  • Begun: Mar 2007
  • Completed: Apr 2009
  • Floor area: 118m2
  • Sector: House
  • Funding: Private
  • Address: Lower Chilland House, Lower Chilland Lane, Martyr Worthy, Winchester, SO21 1EB, United Kingdom

Professional Team