Dining Hall, Colerne Primary School

Mitchell Taylor Workshop, Chippenham, 2010


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Exterior view 

Peter Cook (website)     Download Original

  • Exterior view    
  • Exterior view, duck-egg blue blockwork and Siberian larch cladding    
  • Exterior view, glazing    
  • Exterior view    
  • Exterior view    
  • Exterior view    
  • Exterior view, open ventilation flap    
  • Interior view, red floor absorbs solar radiation    
  • Interior view    
  • Interior view, glue laminated timber column    
  • Interior view, glue laminated timber column    
  • Interior view    
  • Interior view    
  • Interior view    
  • View from the dining hall    
  • Existing site location    
  • Ground floor plan and elevations    
  • Ground floor plan    
  • Roof plan    
  • Sections    
  • Section    
  • Existing ground floor plan    
  • Pupils involved in the design process    
  • Plan details    
  • Section details    
  • Section details 2    
  • Section details 3    
  • Door and window schedule    
  • Frame    

A purpose built new kitchen and dining facility built to provide partially home grown school dinners to a village primary school

The hall was designed to provide maximum space on a minimum budget, and was designed and constructed through a series of collaborative workshops held at the school with pupils as part of the design, client and construction team who even presented the project at planning committee.

Built entirely out of local timber in 4 months, the hall is superinsulated with large levels of natural daylight and ventilation and is designed to demonstrate how exemplar school buildings can be constructed on budgets close to £1000m2.

The timber construction is a world first – the plywood and douglas fir flitch beams had never been used before and were designed by the architect as a cost effective way of spanning long distances in a lightweight and economical way.

A huge amount of thought has gone in to making the building perform – it was extensively thermally modelled to ensure optimum environmental conditions in summer and winter and to create as passively efficient building as possible, and also to achieve an acoustically moderated environment where the noise of 150 school children having lunch could be moderated.


  • Begun: Aug 2010
  • Completed: Dec 2010
  • Floor area: 174m2
  • Total cost: £198,740
  • Procurement: JCT traditional
  • CO2 Emissions: 25kg/m2/year
  • Address: Quarry Lane, Colerne, Chippenham, SN14 8DU, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Thrislington Cubicles

Builders of the worlds best toilet cubicles, vanity units, lockers and panels at our factory in the United Kingdom since the 1960s

Find out more