The Briggait

Nicoll Russell Studios, Glasgow, 2010


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Briggait next to the river Clyde 

Andrew Lee (website)     Download Original

  • Briggait next to the river Clyde    
  • Restored Bridgegate facadeacade    
  • Exterior view    
  • Exterior detail    
  • 1873 hall, exhibition space    
  • 1873 hall, exhibition space    
  • 1873 hall, exhibition space, from first floor    
  • Guildry court atrium, glazed sloping walls    
  • Guildry court atrium    
  • Artist    
  • Stair    
  • Stair    
  • A new staircase means the tenants encounter the 17th-century merchants steeple every day    
  • Stair adjacent to merchants steeple    
  • Mezzanine floor circulation    
  • Stair    
  • Lift and first floor circulation overlooking atrium studios     
  • First floor circulation overlooking atrium studios    
  • First floor circulation overlooking atrium studios    
  • Circulation space    
  • Studio in north-east corner, first floor    
  • Studio space    
  • Location plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Mezzanine plan    
  • Section    
  • Hall section    
  • Long section    
  • Studios section    
  • Bridgegate elevation    
  • Clyde elevation    
  • Screens detail    
  • Glazed screen to studio atrium detail    
  • Glazed screen to studio atrium details    

Retrofit of a Grade A-listed building, accommodating 80 visual artists and cultural organisations

Once a fish market, this complex of Grade A-listed buildings by the river Clyde has undergone phase one of a regeneration. The Briggait is now home to an array of designers and artists who occupy the new studios within.

These studios have been reworked from eighties-made shop units. As the only source of daylight is the original system of roof lights, the studios were designed with floor to ceiling double-glazed screens facing onto a triple-height atrium. The glazed walls are inclined at an angle of 6° to the vertical to maximise the available light.

Paintwork has been stripped from the stone facades, and the interior has been given a fresh aesthetic. Huge heating ducts installed in the 1980s have been removed along with staircases at either end, and grey and white tones emphasise the qualities of the Victorian structure.

A second phase will see the architects develop a further 1,100 square metres of dance and circus facilities.


  • Begun: 2008
  • Completed: 2010
  • Floor area: 6,800m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £4.9M
  • Funding: Donations from the Council, the Heritage Lottery Fund, Historic Scotland, Scottish Arts Council, Scottish Enterprise and other benefactors
  • Procurement: Standard building contract
  • Address: 141 Bridgegate, Glasgow, G1 5HZ, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Mumford & Wood

Specialist manufacturer of bespoke timber windows, doors and roof lanterns in period and contemporary designs

Find out more