Telehouse West Data Centre Docklands

YRM, London, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Nick Rochowski (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Section     
  • Roof plant screening detail, level 8 - section and elevation    
  • Plant room external louvre details, level 7 - section and elevation    
  • External wall detail, typical cladding - section and elevation    
  • Roof plant screening detail, level 8 - section    
  • Unitised cladding fixing to slab, typical level - section    
  • Section    

Eight-storey facility providing 5,000m2 of technical space on five tenant floors linked to a two-storey generator building

The structure comprises a steel frame with precast concrete floor slabs and structural topping for 15kN/m2 loading. The external envelope has storey-height unitised cladding elements suspended from the floor-slab edge finished with silver folded aluminium composite rainscreen panels with a pixellated pattern of darker panels on stair cores at each end of the building.

The facility is the first data centre development in central London to obtain GLA approval, meeting sustainability criteria set by the government’s Carbon Reduction Commitment, by making available free waste heat at the site boundary for community use.

Data

  • Begun: Jan 2009
  • Completed: May 2010
  • Floor area: 19,200m2
  • Sector: Industrial
  • Total cost: £80M
  • Funding: Design and build
  • Procurement: JCT 2005 Standard Form XQ
  • CO2 Emissions: 204kg/m2/year
  • Address: Telehouse, Coriander Avenue, London, E14 2AA, United Kingdom

Professional Team

Suppliers