St Joseph's Primary School Foundation Unit

Pie , London, 2010


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

New Foundation entrance extension and new classroom extension beyond 

David Grandorge     Download Original

  • New Foundation entrance extension and new classroom extension beyond    
  • New classroom extension    
  • Washed concrete surfaces linking the two extensions    
  • Washed concrete bench and Foundation entrance    
  • Nursery playground boarded fence, with planters, seating and platforms    
  • In-situ cast concrete extension    
  • Purpose made washed concrete water butt    
  • Board marked external surface    
  • Foundation entrance interior with hatch to kitchen    
  • Inside new classroom extension looking towards the foundation extension    
  • Nursery stage with stage door    
  • Kinked birch ply and sundeala board drawing wall    
  • Foundation entrance interior with child height windows and bench    
  • Nursery interior    
  • Nursery play furniture    
  • Furniture within the school    
  • Nursery canopy with astroturf ground surface    
  • School plan    
  • Nursey plan    
  • Classroom plan    
  • Classroom extension section A-A    
  • Classroom extension elevation 2    
  • Classroom extension elevation 3    
  • Classroom extension elevation 4    
  • Foundation extension plan    
  • Foundation extension section A-A and B-B    
  • Foundation extension elevation 2    
  • Foundation extension elevation 3    
  • Foundation extension elevation 4    
  • Strategy drawing    
  • Wall and roof junction detail    

Relocation of a nursery school into the existing school building

New foundation entrance extension, a new classroom extension, the refurbishment of existing teaching spaces to accommodate the new nursery, and the provision of new external play spaces.

The existing 1970s school building has a concrete frame faced with precast concrete panels, with a vertical bush hammered finish. The new extensions are of double skinned in-situ concrete construction.

Externally the concrete has a board marked finish, resulting from varying widths of douglas-fir board, and the existing concrete cladding. Internally the concrete has a smooth matt finish, and the glazed roofs and generous child height openings provide a light interior.


  • Begun: Jul 2010
  • Completed: Oct 2010
  • Floor area: 324m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £240,000
  • Procurement: JCT Intermediate
  • Address: St. Joseph's Primary School, London, N19 5NE, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more