Parkland Group Textile Factory

Grimshaw, Nottingham, 1997

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Fully glazed facade allows for internal views 

Timothy Soar (website)     Download Original

  • Fully glazed facade allows for internal views    
  • The formal glazed entrance    
  • The full-height reception area with specially designed reception desk    
  • The factory area    
  • Natural light floods the manufacturing space    
  • Typical light fitting    
  • Full-height glazing showcases the manufacturing process    
  • The shallow curve of the road is replicated throughout the car park, the paving design and the earthworks    
  • Detail of the south elevation    
  • Entrance elevation    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Section    

Dyehouse and textile-manufacturing facility in a transparent glazed space

The building accommodates a state-of-the-art production centre for the group's automotive-quality upholstery yarns.

Internal clear spans allow for flexibility and expansion. The dyehouse forms one volume and the spin-hall forms the other, each articulated by a gentle curved roof. Storage and offices are absorbed within the two volumes. The constituent elements of the external envelope and modular, and enable compositional flexibility to internal organisation.

Composite metal panels and glazing units make up the cladding system. Full-height glazing on the south elevation allows natural light into the factory and displays the operations. Views to the surrounding parkland are provided from all habited spaces.

A steel-frame structure is used. Column-less space is provided by supporting the light-weight steel roof beams on columns running along the exterior elevations. On the southern elevation, the columns match the roof beams for aesthetic purposes.

Data

  • Begun: Jun 1996
  • Completed: May 1997
  • Floor area: 9,000m2
  • Sector: Industrial
  • Total cost: £7.5M
  • Procurement: JCT 80
  • Address: Sherwood Business Park, Nottingham, NG17 9JA, United Kingdom

Professional Team