Immingham Multi-Media Centre

Hodson Architects, Immingham, 1996


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Exterior view at night 

Simon Yeo     Download Original

  • Exterior view at night    
  • Alternating glazed and blind paneling on the south-west elevation    
  • The lower level comprises three-hole engineering bricks snapped in half, with the rough face exposed pointing recessed    
  • The void above the information and reading area    
  • The dramatic double-height lobby undoubtedly the most modern space in Immingham    
  • The main studio, formerly the hall of a CLASP school    
  • Carefully crafted rear stairs leading down from the first-floor offices    
  • The massively overhanging butterfly roof is tied down by a colonnade of inclinded circular steel columns    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section    
  • Sketch    
  • Section and cut-away isometric of roof at corner    
  • Section through external wall and roof    

Multi-media studio as part of a program to provide a cultural and community resource centre

Part of the local council led program to transform a redundant 1970s school site into a cultural and community resources centre. The multi-media studio is the refurbishment and extension of the former drama and dining hall.

The centre provides television and video production equipment, a sound studio, television conference facilities and a learning resource centre. The activities are fluid and evolving. The design allows for change, flexibility and extendability.

The plan separates the public and private elements. The public foyer space is the key space of the building, rooflights provide natural light and gallery space. Curvilinear walls and internal partitions make a formal contrast between public and private space.

The extension is a simple framed structure reliant on a flitched support beam and secondary universal steel beams to create a double-height foyer space. The roof has deep overhangs to protect the skin of the building and a simple folded form to enable water to discharge more efficiently.


  • Begun: Apr 1996
  • Completed: Oct 1996
  • Floor area: 970m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £540,000
  • Procurement: IFC 84
  • Address: Margaret street, Immingham, DN40 3HX, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Sika Trocal

Sika-Trocal provides flat roofing membranes that are suitable for a wide range of applications including new build, refurbishment, solar and green roof specifications

Find out more