Centenary Building, University of Salford

Hodder + Partners, Salford, 1995


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The heavily glazed and highly expressive entrance facade helps make a strong external impact 

Morley Von Sternberg (website)     Download Original

  • The heavily glazed and highly expressive entrance facade helps make a strong external impact    
  • Exterior view    
  • Solid materials and hardwearing finishes and components mean the building is easy to maintain    
  • The unstaffed reception area can confuse visitors    
  • Plenty of interaction happens in the public spaces    
  • The central staircase: a place for chance meetings?    
  • The computer suite - glass-fronted rooms mean users are always on show; blinds fell victim to cost-cutting    
  • The lecture hall is one of the few large spaces    
  • The emphasis was mainly on studio space such as tutorial rooms    
  • Tutorial room seen from above    
  • Glass-fronted rooms encourage people to     
  • Looking into the video-editing suite    
  • Video-editing: spaces are designed to be functional, without trimmings    
  • View of the stairwell    
  • View of the fire escape    
  • View of the entrance at dusk    
  • Basement plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Third floor plan    
  • Section    

University building housing the departments of Spatial, Graphic and Industrial Design, built during the merger between the University of Salford and University College, Salford

The four storey building has a simple plan. A central corridor creates communal space with studio and seminar spaces leading off. Three service towers allow for easy circulation throughout. Accommodation includes seminar rooms, video-editing suites, lecture halls.

Concrete cross-wall frame construction dictated the nature of the internal spaces. As well as materials such as stainless-steel cladding, concrete and glass-bricks being chosen for longevity and hard-wear.

Internally the spaces are very open. Glass-fronted offices and teaching spaces make users 'on-show'. The idea was to encourage students and colleagues to 'drop-in'.


  • Completed: Dec 1995
  • Sector: Education
  • Total cost: £3.2M
  • Address: University of Salford, Salford, M5 4WT, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Sika Liquid Plastics

Since 1963 we have produced an extensive range of high performance, technologically advanced coatings and membranes for the protection and waterproofing of roofs and balconies

Find out more