Sutherland Avenue

studioKAP, Glasgow, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Exterior view 

StudioKAP (website)     Download Original

  • Exterior view    
  • The glazed facade of the street side    
  • Stair leading into the garden    
  • Detail of the join between the addition and the existing structure    
  • view out from inside the extension    
  • A combination of glass, timber and stone    
  • Looking down the corridor with a glazed opening allowing light in    
  • View outside    
  • Rooflights allow for natural daylighting    
  • Interior timber finish with small opening    
  • Ground floor plan    
  • Roof Plan    
  • Long section    
  • Section    
  • North elevation    
  • East elevation    
  • South elevation    
  • West elevation    
  • Corner detail sketch    

Replacement of the existing lean-to utility room with new sitting and breakfasting areas

The existing lean-to utilitarian addition to a Victorian mansion was replaced by a sitting and breakfasting space.

The extension sits to the side of the building, facing both the front and rear gardens. Constructed of timber framed, powder-coated aluminium window frames, a lead roof and dark render. The new and old elements are separated by a glazed link.

Internally the two spaces are created, a south-facing, timber-lined 'snug' with a vaulted ceiling for sitting; and a more open feeling, glazed breakfast space.

Data

  • Begun: Jul 2007
  • Completed: 2009
  • Sector: House
  • Total cost: £170,000
  • Address: Sutherland avenue, Glasgow, United Kingdom

Professional Team