Woodland Court, University of Bath

ADP, Bath, 2008

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Accommodation and landscaping 

Peter Cook (website)     Download Original

  • Accommodation and landscaping    
  • External view    
  • Facade    
  • Solar shading    
  • Undergraduate bedroom    
  • Bedroom study space    
  • Tutors accomodation    
  • Communal space    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • West elevation    
  • West elevation    
  • South elevation    
  • Axonometric of standard room    
  • Standard room    
  • Perspective    
  • Perspective    

Student accommodation in a four storey building with 350 study bedrooms built on a contained site

The bedrooms are arranged as flats with access provided by five common stair cores. Each room is accessed through a corridor that runs along the central axis of the floor.

Rooms are clustered in groups of between six and 14 sharing kitchen and social space. The range of room types and sizes includes standard undergraduate, accessible, postgraduate, over-sized and tutor’s flats.

Concrete cladding was used for the facade with grey powder coated windows. South and west facing rooms have external solar control by means of stainless steel brise soleils.

The design, in accordance with the University’s environmental policy, included an analysis of lifecycle costing that lead to a selection of robust construction techniques using off-site manufactured pre-cast concrete panel construction and shower pods, low-maintenance finishes and systems to reduce energy demand.

Data

  • Completed: Sep 2008
  • Floor area: 9,240m2
  • Sectors: Education, Residential
  • Total cost: £17.5M
  • Address: Woodland Court, University of Bath, Bath, BA2 7AY, United Kingdom

Professional Team