CircleBath

Foster + Partners, Bath, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Glazing allows views of the exterior landscape 

Nigel Young     Download Original

  • Glazing allows views of the exterior landscape    
  • Building covered in snow    
  • Detail of aluminium shingles    
  • View of the building at night in its natural context    
  • View of the building at night    
  • Countryside location    
  • Central atrium    
  • Natural light filters down into the atrium    
  • Operating theatre    
  • Hotel style bedrooms    
  • Quality materials used in the interior finish    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Short section reception    
  • South elevation    

Departing from orthodox hospital design, this hospital gives a hotel style experience for patients

The building provides operating theatres, bedrooms, consultation, treatment, recovery spaces and both in-patient and out-patient accommodation.

The hospital is planned around a central atrium, promoting a sense of orientation and intimacy. Divisions between departments are minimised, reducing walking distances for staff. The double-height atrium forms the focus for patients, staff and visitors, with private consultation rooms leading from it at ground level and in-patient bedrooms arranged above. The main reception point, café and nurses’ station occupy the atrium where daylight naturally fills the spaces.

The building is dug into its hillside site. The northern façade uses dark panelling at the lower levels, while on the south, glazing opens out to views over the surrounding countryside. The rectangular upper volume and roof, enclosing all twenty-eight bedrooms, is clad in a lattice of aluminium shingles.

Throughout the building, there is an emphasis on natural light and views. Balconies line the building’s edges, oriented to maximise views across the surrounding countryside.

Data

  • Begun: 2006
  • Completed: 2009
  • Floor area: 6,400m2
  • Sector: Healthcare
  • Total cost: £21M
  • Funding: Private
  • Address: Circlebath, Peasedown St John, Bath, BA2 8SF, United Kingdom

Professional Team