Scunthorpe Central Park Pavilion

S&P Architects, Scunthorpe, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View towards hatch with the doors opened in a welcoming embrace 

Christo Meyer     Download Original

  • View towards hatch with the doors opened in a welcoming embrace    
  • External view - Hatch opened    
  • External view - Main approach along boulevard    
  • External view    
  • External view, hatch closed    
  • Side view towards staff entrance, showing sculptural effect of weathering steel fins    
  • Detai - Weathering steel fin    
  • Detail - Weathering steel fins    
  • Side view showing drop in sine curve to set one fins and apex of sine curve to set two fins    
  • Side view to ampitheatre    
  • Side view towards kids play area    
  • Detail - Fins, concrete upstand, metal grating, responding to organic lines of landscape design    
  • Concrete upstand designed so that water runs-off leaves streaks as continuation of fins    
  • Detail, hatch doors when closed    
  • Internal view- Kiosk, showing equipment. Inner lining to wall in WBP ply    
  • View from kiosk servery towards kids play area    
  • Site plan    
  • Floor plan and roof plan    
  • Section bb    
  • Elevations    
  • Axonometric showing steel components    
  • Elements    
  • Typical section and elevation of steel fin    
  • Panelisation for manufacturer and setting out    
  • Principle of fin geometry    
  • Concept sketches    
  • Computer screenshots showing optimisation and form-finding    
  • CGI - View towards pavilion along boulevard    
  • Construction photograph- Assembling of weathering steel fins    

Pavilion kiosk in Scunthorpe wrapped in a screen of 92 tectonic steel fins

The pavilion (named 'The Nutshell Café'), consisting of a kiosk and toilet, forms part of the regeneration of Central Park and the Sports Academy building in Scunthorpe.

Its sculptural design complements the sweeping forms of the surrounding landscape design, children’s play area and amphitheatre, as well as addressing the human scale and the unfolding of the pavilion as an event/hub along the boulevard.

The primary forms allow the accommodation to be arranged as a functional, secure entity. To break the mass, the tectonic screen of 92 fins wraps the forms, animating the sculptural profile as you move around it.

Weathering steel is used to express the materiality of the pavilion: durable and vandal proof, its rust-like appearance of autumnal tones fits well with the park setting and honours the steel tradition of Scunthorpe. The fins were guillotine cut and spot welded before being assembled on site.

Data

  • Completed: Aug 2010
  • Floor area: 48m2
  • Sector: Retail
  • Total cost: £175,000
  • Procurement: D&B (under procurement of the main regeneration contract for the Sports Academy building, “The Pods” and Central Park)
  • Address: Scunthorpe Central Park, Ashby Road, Scunthorpe, DN16 1AB, United Kingdom

Professional Team

Suppliers