New Workshop, Allt-an-Duin

ECRU Architects, Argyll, 2010


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


    Download Original

  • Site plan    
  • Shed floor plan    
  • Section    
  • East and north elevations    
  • West and south elevations    

Small workshop set within scrub trees, combining stone with larch in creating its distorted form

The brief was to provide the client with a challenging self build project - the construction of a workshop/store using readily available materials and simple building technologies such as drystone walling, lead working and carpentry, allowing the client to acquire new skills.

The design extends the traditional batter of the stone walls into the roof section maximising the usable internal area while minimising the height, the sloped profile addressing both the prevailing winds and views onto the site. The chamfered ends allow the roof to overhang, providing sheltered areas to the front and back for log storage and outdoor working.

The building is set within the scrub trees, the larch and lead will weather to achieve subtle grey tones complementing the dry stone wall and allowing the building to merge into the landscape.

The new building complements another holiday cottage designed by ECRU Architects at Allt-an-Duin, with a modern interpretation of traditional forms.


  • Begun: Apr 2009
  • Completed: Sep 2010
  • Floor area: 19m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £5,931
  • Procurement: Self build
  • Address: Allt-an-Duin, Kilmory, Lochgilphead, Argyll, PA30, United Kingdom

Professional Team