Graduate Centre Cambridge

Howell, Killick, Partridge and Amis, Cambridge, 1967

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Close view of river front circulation 

Eric de Mare     Download Original

  • Close view of river front circulation    
  • Close view of one bay from the river frontage    
  • Corner view of concrete escape stairs on left    
  • View showing both escape staircases    
  • View from across the river showing circulation    
  • Ground floor snack bar    
  • Interior of one common room    
  • Looking down into the dinning hall from the gallery    
  • Exposed steel and timber roof structure    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Roof plan    
  • Section in perspective    
  • Axonometric drawing    

This building provides common-rooms, dinning-rooms and general club facilities for senior members of the university

The river facing site presented the challenge of creating a multi-use building within a restricted area.

Open to all senior members of the college and their wives the building contains a range of common rooms split over two levels, a main dinning hall and private dinning rooms able to be subdivided in many ways. A ground floor bar, music room, billiards room, roof terrace and underground parking were also included.

The structure consists of a precast reinforced-concrete frame, post-tensioned with high-tensile bolts and locked together with in-situ concrete floors. The staircase towers are also in-situ concrete with the rear of the building containing the dinning-hall and kitchen having a perimeter column-and-beam structure infilled with limestone aggregate concrete blocks. Externally the common room bays are clad with large slabs of roach-bed Portland stone.

Data

  • Begun: 1964
  • Completed: Nov 1967
  • Sector: Education
  • Total cost: £330,000
  • Funding: Grant from the Wolfson Foundation
  • Address: University Centre , Granta Place , Mill Lane , Cambridge, CB2 1RU, United Kingdom

Professional Team