Broadcasting House

Val Myer, London, 1932


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View from Langham Place 

    Download Original

  • View from Langham Place    
  • Entrance facade    
  • Mini Theatre    
  • Dressing room    
  • Director of Talks    
  • Waiting room    
  • A corner of the Green Room    
  • Orchestral Studio    
  • The Control Room    
  • News editors    
  • Gramophone turntable bank    
  • Gramophone studio    
  • Extensible and swivelling microphone wall fitting    
  • Entrance into studio    
  • Studio for religious services    
  • Three-foot stainless steel clock    
  • Modern washable lincrusta    
  • Plan of sub-basement floor    
  • Plan of ground floor    
  • Plan of third floor    
  • Plan of sixth floor    
  • Plan of eighth floor    
  • Elevation Portland Place    
  • Isometric view of the Assistant Controller    
  • Plan of studio    
  • Under construction    
  • Lighted Proscenium in the Press listening hall    
  • Acoustic construction    
  • Light fitting    
  • Mixers    

Offices to house BBC studios in the west end of London

Broadcasting House is built with Portland stone and has nine floors above ground and three below. Its central heavy masonry tower originally contained all the studios.

A lighter steel-framed 'shell' provides acoustic buffering. With its accentuated front section bearing a clock tower and aerial mast, the building has been compared to a ship.

It is strangely asymmetrical, because Val Myer had to adapt his first plan when local residents complained about the shadow the building would cast on houses in Langham Street, and their loss of natural light. This meant the building was symmetrical up to the sixth floor, and after that the building was sloped back.

Artistic commissions adorn the building, notably the statue over the front entrance of Prospero and Ariel (from Shakespeare's play The Tempest), by Eric Gill. The building is Grade II* listed.


  • Begun: 1929
  • Completed: 1932
  • Sectors: Office, Arts and culture
  • Total cost: £500,000
  • Tender date: Jul 1928
  • Address: Broadcasting House, Portland Place, London, W1A 1AA, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more