House at Highgate

Tayler and Green, London, 1940

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The front elevation 

Architectural review     Download Original

  • The front elevation    
  • The upper part of the house seen from the approach road    
  • The shared garden space    
  • The north-east facing side elevation    
  • The roof level has a small sitting room and roof terrace    
  • The main entrance door in the centre of the street front elevation    
  • Hall interior     
  • View of the kitchen showing the built-in units    
  • The kitchen viewed from the hall showing the hand-operated service lift    
  • Looking from the dining corner to the working end of the studio    
  • Looking from the studio to the dining and sitting corners    
  • The dining corner    
  • The sitting corner has alternative furniture arrangements    
  • The sitting corner has alternative furniture arrangements    
  • The main bedroom on the first floor    
  • The main bedroom on the first floor     
  • View into the smaller bedroom from the staircase landing    
  • The bathroom has white enamel and chocolate walls with a light red linoleum floor    
  • Site plan    
  • Basement level plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Roof level plan    
  • Ground and first floor window details    
  • Studio window detail    
  • Staircase detail    

House at the top of Highgate Hill, north London, providing a large studio with living accommodation

Built on an adjacent plot of land to the owner's existing house, the design consists of a basement storage area, ground floor entrance, kitchen and garage, first floor bedrooms and bathroom, second floor studio, dining corner and seating corner, roof terrace and sitting room.

The staircase is placed at the rear of the building to provide a continuous link between the floors with minimal impact on the space.

The front elevation of the house expresses the three structural bays in different forms due to the arrangement and proportion of the windows. The walls are rendered dark red on three sides and pale grey on the garden side. The corners of the building and window reveals are rendered smooth and painted white.

The house is built entirely of brick, with steel joists spanning the large window openings. On each floor the structure consists of three equal bays linked by the semi-circular stair at the rear of the building. Above roof level the whole structure is of timber, except for the intermediate pergola posts which are of metal T sections.

Data

  • Completed: 1940
  • Sector: House
  • Total cost: £3,000
  • Funding: Private
  • Address: Dukes Head Yard, London, N6 5JQ, United Kingdom

Professional Team