Highpoint Flats

Tecton Group, London, 1935


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View of the building from the garden side 

Architectural Review     Download Original

  • View of the building from the garden side    
  • Aerial view of the double cruciform plan of the flats    
  • View from the roof looking dow at the series of reinforced concrete cantilevered balconies    
  • View of the facade and ramp to garages at night    
  • The entrance and covered canopy at night    
  • The roof of the building with views over London    
  • View of the vestibule area     
  • The inner hallway connecting the staircases and lifts    
  • The single storey hall lit by concrete windows    
  • View into flat from landing    
  • Typical kitchen interior of a flat    
  • Typical bathroom interior of a flat    
  • Typical bedroom interior of a flat    
  • Typical living room layout    
  • Typical living room layout    
  • Typical living room layout    
  • 1936 colour photograph of a living room interior    
  • The front part of the site is the only area that could be built on    
  • Basement floor plan    
  • Ground floor plan    
  • Typical upper floor plan    
  • Typical two bedroom flat layout    
  • Typical three bedroom flat layout    
  • Section of the central stair core    
  • Cross section    
  • Section through the centre of the building    
  • Ground floor circulation plan    
  • Window detail     

Block of 60 flats arranged on a double cruciform plan built in reinforced concrete

Highpoint One was initially commissioned by Sigmund Gestetner as social housing for the workers of his office equipment firm.

The resulting building was a bright white seven-storey double-cruciform block, comprising sixty-four apartments, built on a high point in north London. Apartments were available in two sizes - two or three bedroom.

The block was specially designed to ensure that the living rooms in each apartment received at least some sunlight during the day, with the bedrooms in more secluded areas. Lift services and staircases were grouped at the intersections, leading down to a wide foyer and communal tearoom on the ground floor.

The construction is monolithic with all external reinforced concrete walls and floor being part of the structure. The walls and floors are both insulated with cork and separated by a layer of hard screed to prevent the transmission of vibrations.


  • Begun: 1933
  • Completed: 1935
  • Sector: Residential
  • Address: Highpoint, North Road, Highgate, London, N6, United Kingdom

Professional Team